Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ειδικά Σχολεία Ορεστιάδας (2)

Μετά την επίσκεψη του πρώην Υπουργού Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Στυλιανίδη στο Νομό μας το Νοέμβριο του 2008 δημιουργήθηκε η βάσιμη ελπίδα, λόγω του ποσού των 5 εκ. ευρώ που διατέθηκε, ότι σύντομα θα λυνόταν το στεγαστικό πρόβλημα των Ειδικών Σχολείων Ορεστιάδας (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, ΕΕΕΕΚ) με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Σοφικού.
Τον Φεβρουάριο (27/2) είχα εκθέσει την άποψή μου και σκέψεις σε ανάρτηση με το ίδιο θέμα, τοποθετούμενος θετικά στην προοπτική εξέλιξης των υποδομών του Σοφικού σε σύγχρονα διδακτήρια και χώρους φιλοξενίας μαθητών και ατόμων με αναπηρία, δεδομένης της αδυναμίας του Δήμου Ορεστιάδας να υποδείξει κατάλληλο χώρο στην πόλη επί 19 χρόνια.
Εσχάτως, όμως, φημολογείται ότι εξετάζεται σοβαρά η κατεδάφιση του Δημοτικού του Σοφικού και η ανέγερση νέου κτιρίου. Το νέο αυτό δεδομένο, αν ισχύει, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση για τη σκοπιμότητα του εγχειρήματος και προκαλεί απορίες.
Το ποσό που εγκρίθηκε ενδεχομένως να ήταν αρκετό για τις παρεμβάσεις, αλλά να αποδειχθεί ανεπαρκές για κατεδάφιση και ανέγερση. Σ’ αυτή την περίπτωση, που σημαίνει χρονοβόρες διαδικασίες και αβεβαιότητα χρηματοδότησης, γιατί να εμμείνουμε στον αρχικό σχεδιασμό και να μην εξετάσουμε την κατασκευή σε άλλο χώρο; Οι παράγοντες που πρότειναν τη λύση Σοφικού γνώριζαν ή υποπτεύονταν ή, ακόμη χειρότερα, σχεδίαζαν την φημολογούμενη εξέλιξη;
Αν πρόκειται να δαπανηθεί μέρος του συγκεκριμένου ποσού για κατεδάφιση ενός κτιρίου σχετικά νέου και φαινομενικά ασφαλούς, θεωρώ είναι προτιμότερο, χωρίς να είμαι μηχανικός, να εξετάσουμε την προοπτική κατασκευής του συγκροτήματος σε άλλο χώρο. Εκτός και αν το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο, οπότε εγκληματούμε επιτρέποντας τη λειτουργία σήμερα του Νηπιαγωγείου Σοφικού.
Ο Δήμος Ορεστιάδας, έστω και τώρα, έχοντας προφανές ενδιαφέρον αλλά και υποχρέωση που προκύπτει από την αναλογία μαθητών (23 από Ορεστιάδα και 5 από Διδ/χο), να παρέμβει ώστε να αξιοποιηθούν κατά το μέγιστο δυνατό τα χρήματα και να λυθεί σύντομα το πρόβλημα στέγασης των Ειδικών Σχολείων, πριν εμφανιστούν και άλλα τυπικά ζητήματα ονομασίας, αρμοδιοτήτων κλπ, για τα οποία οι ενδείξεις συνεννόησης μάλλον δεν είναι ενθαρρυντικές.
Διαφαίνεται η ανάγκη να κινηθούν ο Δήμος, οι σχετικοί με τα ΑΜΕΑ φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα και κάθε εμπλεκόμενος στην κατεύθυνση καταρχήν της επανεξέτασης της πρότασης για το Σοφικό και στην, με προϋποθέσεις, συνέχισή της ή σε επαναπροσδιορισμό του στόχου. Χώροι μπορούν να εξευρεθούν. Θα μπορούσε π.χ. να χρησιμοποιηθεί δημοτική έκταση 30 στρεμμάτων περίπου μεταξύ Λεπτής και Νεοχωρίου, που ανήκε στην Κοινότητα Νεοχωρίου ή και να αγοραστεί κατάλληλος χώρος στις παρυφές της πόλης στοιχίζοντας, εκτιμώ, πολύ λιγότερο από τη κατεδάφιση του κτιρίου του Σοφικού, που θα παραμείνει για άλλη χρήση στο μέλλον.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως με την κατεδάφιση του σχολικού κτιρίου στο Σοφικό ο έπαρχος ή ο νομάρχης θα επωφεληθούν;Ο Στυλιανίδης έδωσε την εγκριση αλλά η διαχείρηση θα γίνει απο άλλους.Οταν εγκρίθηκε το ποσό απο τον τότε υπουργό, οι πολιτικοί του τόπου μας,είπαν πως τα παιδιά με αναπηρίες τον ερχόμενο Σεπτέμβρίο θα βρίσκονται στο δικό τους σχολείο...που είναι λοιπόν αυτό το σχολείο;Μάλλον τωρα θέλουν να το γκρεμίσουν για ν'αρπάξουν περισσότερα.Αν όντως ισχύει αυτό, τότε καλό θα ήταν να βρεθεί χώρος στον Δήμο Ορεστιάδας γιατί οι προσπάθειες των γονέων ξεκίνησαν απο εδώ και συνεχίζονται απο εδώ χωρίς την βοήθεια και την υποστήριξη κανενός επάρχου ή νομάρχη ή δημάρχου.

Ανώνυμος είπε...

εστω και αργα καταλαβες την παπαρια σας, επισης καλο ειναι την ανεπερκεια σας ναμην την μετατρεπετε σε παραπληροφορηση λιγη σοβαροτητα δεν βλαπτει.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Επειδή, όντως, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει, αφήνω το σχόλιό σου, αγαπητέ ανώνυμε, μολονότι η πεποίθησή μου είναι ότι απόψεις που κατατίθενται με μη κόσμιες, απρεπείς, εκφράσεις δεν χωρούν εδώ, για σε προκαλέσω να πεις την πρότασή σου για το χώρο που είναι διαθέσιμος.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Νίκο που είχες το σθένος και δεν ψήφισες την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το ειδικό σχολείο την παρασκευή στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Ανώνυμος είπε...

το οτι η Αλεξ/πολη εφυγε πολλα χρονια μπροστα ειναι δεδομενο,ποιος θα περιμενε ομως οτι η Ορεστιαδα θα κατεληγε παραπαιδι του Διδ/χου.
Παλια ολοι Δημαρχοι,Βουλευτες,κλπ
κακανε αγωνα να φερουν υπηρεσια στην πολη ,και εδω ο ακατανομαστος Δ.Ο. εστειλε το ειδικο σχολειο στο διδ/χο.Ο τοπικος βουλευτης τι λεει
επι του θεματος για τις ενεργειες του παραγιου του??

Ανώνυμος είπε...

τελικά κανενας πολιτικός δεν νοίαζεται για τα παιδιά με αναπηρίες σ'αυτόν τον τόπο παρά μόνο οι γονείς τους,ούτε καν οι καθηγητές και οι δάσκαλοί τους και βέβαια για άλλη μια φορά να το πάρει το Διδυμότειχο άλλωστε οι μεγάλες υπηρεσίες πλέον είναι εκεί.Βέβαια όταν μιλάει ο Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Μέριμνας κάποιοι πολιτικοί της περιοχής μας αλλά και του νομού ξυνίζονται,ενοχλούνται,δεν τους αρέσει η φάτσα του γιατί μάλλον αυτά που λέει τσούζουν ή φοβούνται μη τους πιάσει την καρέκλα τους.