Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Η ευρύτερη εικόνα της κρίσης

Του Πάσχου Mανδραβέλη

Εντάξει! Το πολιτικό σύστημα έχει προβλήματα, αλλά σάμπως το σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα πήγε καλύτερα στις χθεσινές εκλογές; Για δύο ώρες η χώρα έζησε σε κατάσταση εικονικής πραγματικότητας. Όπως έγινε και κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ -τότε που εν σώματι τα ΜΜΕ, μας είχαν πείσει ότι η Βαγδάτη θα γίνει Στάλινγκραντ- έτσι και χθες ο ελληνικός λαός άκουσε (αλλά δεν ξέρουμε πόσο πείσθηκε) ότι η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων θα κυμανθεί από 6-7%.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά σάμπως την έκανε καλύτερα το υπουργείο Εσωτερικών; Μετά το οιονεί 6-7% και για άλλες δύο ώρες οι Ελληνες έζησαν σε αντίστροφη εικονική πραγματικότητα. Μέχρι στις 11.30 το βράδυ η διαφορά στο σύνολο της Επικράτειας ήταν το οιονεί 2,1%, όσο χρειαζόταν για να δημιουργηθούν οι αντίθετες εντυπώσεις.
Αλλά μήπως τα πήγαν καλύτερα οι ψηφοφόροι, τους οποίους οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι χαϊδεύουν; Η αποχή δεν είναι μόνο αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Είναι αποτυχία και της ίδιας της κοινωνίας. Αυτή δεν απαρτίζεται από μικρά παιδάκια που κακιώνουν και τρέχουν στις παραλίες για να ξεσκάσουν επειδή έχουν ένα κακό πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες επιλέγουν μεταξύ των 24 κομμάτων που ζήτησαν την ψήφο τους. Κανένα κόμμα φυσικά δεν είναι τέλειο, αλλά και η τελειότητα είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να χαϊδεύουμε αυτιά και ας μιλήσουμε για την αδιαφορία μιας μεγάλης μερίδας ιδιωτών με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης· αδιαφορία την οποία ειρήσθω εν παρόδω- βλέπουμε στους γεμάτους σκουπίδια δρόμους, στα χτισμένα ρέματα και στις πνιγμένες από αυθαίρετα παραλίες.
Η χώρα βρίσκεται σε κρίση και όχι μόνο το πολιτικό της σύστημα. Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Να ορισθούν εκ νέου οι παράμετροί της. Αυτές οι εκλογές εμπεριέχουν μηνύματα. Όχι μόνο για την κυβέρνηση -που εξ όσων ακούσαμε στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του πρωθυπουργού, μάλλον δεν κατάλαβε- αλλά για κάθε παράμετρο του συστήματος. Η αντιπολίτευση πρέπει να ψάξει γιατί δεν προσέλκυσε τους απογοητευμένους της κυβέρνησης, η Αριστερά οφείλει να αναρωτηθεί γιατί δεν καρπώθηκε την «ήττα του νεοφιλελευθερισμού», τα ΜΜΕ γιατί κάθε λίγο και λιγάκι δημιουργούν εικονικές πραγματικότητες κι εμείς οι χαϊδεμένοι ψηφοφόροι πρέπει να αναρωτηθούμε ποια ακριβώς κοινωνία θέλουμε. Κι αυτό διότι οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις, ακόμη κι αν ψηφίζουν μόνον αυτοί. Οι υπόλοιποι στις παραλίες, απλώς θα τις λουζόμαστε
...

(Το σχόλιο δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 8/6/09 και αναδημοσιεύθηκε στη Γνώμη στις 9/6/09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: