Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός

4η Έκθεση: Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός

Η μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ του Πειραιά στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.
Μια διοργάνωση θεσμό στα ελληνικά δρώμενα που την παρακολούθησαν μέχρι σήμερα πάνω από 30.000 επισκέπτες.

Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους.

Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Η χώρα μας είναι ίσως ο πιο πλούσιος τόπος σε ήθη, έθιμα και παραδόσεις στην Ευρώπη. Παραδόσεις που χάνονται μέσα στο χρόνο και παραμένουν αναλλοίωτες.
Η παράδοση αποτελεί μέρος της ζωής των Ελλήνων και σημείο αναφοράς όπου κι αν βρίσκονται στην υφήλιο.

Αυτός, λοιπόν, ο πλούτος θα παρουσιαστεί και θα αξιοποιηθεί στην 4η Διοργάνωση για τον πολιτισμό στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010.
ΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΠΟΝΤΟΣ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η αυθεντική ελληνική παράδοση από ντόπιους εκφραστές»
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατάμεστους με κόσμο από όλη την Ελλάδα, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν:
Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής.
Παράλληλα, θα λάβουν χώρα ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.
Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική πολιτισμική κληρονομιά που καλείται σήμερα να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται προκειμένου να αναγάγει την πολιτισμική ανάπτυξη σε ύψιστη προτεραιότητα της στo πλαίσιο της νέας Ενωμένης Ευρώπης.
Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας εργαλείο πολλαπλών παρεμβάσεων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.

Στο συνέδριο θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: