Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αντιθέσεις για τον "Καλλικράτη" στο Νομό Έβρου

Κινητοποιήσεις ετοιμάζει ο δήμος Διδυμοτείχου αντιδρώντας στην προωθούμενη συνένωση του δήμου Ορφέα με Σουφλί & Τυχερό…

«Αυτό που προγραμματίστηκε για την περιοχή μας, θίγει ζωτικά συμφέροντα όλης της επαρχίας Διδυμοτείχου» δήλωσε στην Ε.ΡΑ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Χρήστος Τοκαμάνης, μετά τη χθεσινή (19/4/10) έκτακτη, διευρυμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Διδυμοτείχου, με θέμα τα σενάρια που θέλουν το Διδυμότειχο να συνενώνεται μόνο με το δήμο Μεταξάδων και το δήμο Ορφέα να προσαρτάται στο δήμο Σουφλίου.
«Είναι κίνηση που στρέφεται ευθέως εναντίον του Διδυμοτείχου και αφαιρεί βίαια υπηρεσίες και αρμοδιότητες, οι οποίες εξυπηρετούν κατοίκους του Ορφέα, σταματώντας την ανάπτυξη της πόλης, όπως έγινε και στο παρελθόν», υποστήριξε ο κ. Τοκαμάνης, αφήνοντας αιχμές σε όσους, όπως είπε, «έδωσαν, δημόσια, άστοχες και ανακριβείς εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή». Εν τω μεταξύ, από το πρωί έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ορφέα, οι οποίοι εκφράζουν την επιθυμία να συνενωθεί ο δήμος τους με αυτόν του Διδυμοτείχου, ενώ εξετάζονται και τρία ακόμη σενάρια αντίδρασης, ωστόσο ο καθορισμός των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το απόγευμα.

Πλήρη αντίθεση στην προοπτική συνένωσης του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας εκφράζει ο Μανώλης Χατζηπαναγιώτου…

Την πλήρη αντίθεσή του στη συνένωση του δήμου Τριγώνου με το δήμο Ορεστιάδας, όπως προβλέπει ο χωροταξικός σχεδιασμός του προγράμματος «Καλλικράτης», εξέφρασε ο δήμαρχος Τριγώνου, Μανώλης Χατζηπαναγιώτου, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης για το χωροταξικό των νέων δήμων.
Ο κ. Χατζηπαναγιώτου υποστηρίζει πως «εφόσον υλοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση τότε ο δήμος Τριγώνου θα οδηγηθεί σε αφανισμό», υπογραμμίζοντας πως δεν ελήφθη υπ’ όψιν κατά το σχεδιασμό η ιδιομορφία της περιοχής, η οποία έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το δήμο Ορεστιάδας, διαφορετικούς προσανατολισμούς, αναπτυξιακούς στόχους και κοινωνικές ανάγκες.
Δηλώνει επίσης πως αποτελεί αμετακίνητη θέση η μη συνένωση με αστικό δήμο, όπως αυτός της Ορεστιάδας και προειδοποιεί για δυναμικές αντιδράσεις, με κάθε μορφής κινητοποιήσεις. Στις 6 αύριο (21/4/10) το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο των Δικαίων, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με διευρυμένη σύνθεση και συμμετοχή φορέων- πολιτών, όπου θα συζητηθεί η πρόταση για το χωροταξικό σχεδιασμό του «Καλλικράτη».

Αντιδράσεις και στο Τυχερό για το σενάριο συνένωσής του με Ορφέα και Σουφλί…

Μετά το δημοτικό συμβούλιο Φερών, που σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην προοπτική συνένωσης με το δήμο Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του χωροταξικού του σχεδίου «Καλλικράτης», και επαναβεβαίωσε την πρόταση για συνένωση με το δήμο Τυχερού, αποστέλλοντας και σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο Εσωτερικών, και το δημοτικό συμβούλιο Τυχερού, με τη σειρά του, που επίσης συνεδρίασε έκτακτα, «συμφωνεί- επαυξάνει και συνυπογράφει» το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Φερών, για συνένωση των δύο δήμων.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που ομόφωνα κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Τυχερού, η προτεινόμενη συνένωση των δήμων Τυχερού- Σουφλίου- Ορφέα είναι «προφανώς και τεκμηριωμένα μη λειτουργική» και η δυσλειτουργία προκύπτει από την έκταση του νέου δήμου, που θα ανέρχεται σε 1,3 εκ. στρέμματα, με αποτέλεσμα να καθίσταται ένα «εκτατικό μόρφωμα».
Υπογραμμίζεται επίσης πως οι δήμοι Τυχερού και Φερών έχουν καταφανή ομοιογένεια κοινωνική, οικονομική, πληθυσμιακή, αναπτυξιακή, γεωγραφική και επιβάλλεται από το πνεύμα του «Καλλικράτη» να αποτελέσουν ένα ενιαίο σχήμα.
ΠΗΓΗ:http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: