Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Περί ανωνυμίας και άλλα φαιδρά...

Ο Τύπος χαρακτηρίζεται από πολλούς τέταρτη εξουσία. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως έχει υπερβεί τις άλλες θεσμοθετημένες εξουσίες και ασκεί επιρροή δυσανάλογη για μια ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας. Έχει μετατραπεί, όχι ότι παλαιότερα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα, σε διαμορφωτή καταστάσεων και εξελίξεων που στρεβλώνουν ακόμη και το ίδιο το νόημα της ύπαρξης του.

Η ενημέρωση τίθεται πλέον με εισαγωγικά στις συζητήσεις.
Ποιος το περίμενε, στην εποχή που η είδηση μπορεί ταχύτατα να κάνει το γύρω του κόσμου, να μας έχουν κάνει τόσο δύσπιστους σ' ό,τι ακούμε! Κι αυτό είναι έργο, κατόρθωμα των "έγκυρων" μέσων. Άραγε αναρωτήθηκαν ποτέ ιδιοκτήτες και "λειτουργοί" πόση ευθύνη έχουν για την απαξίωση αυτή; Ή μήπως το μεθύσι της δύναμης και η αλλαζονεία που το ακολουθεί δεν τους το επέτρεψε;
Ο κόσμος έχει αντιληφθεί το ρόλο τους και αποστρέφει το πρόσωπο.

Έτσι προέκυψε η ανάγκη της ενημέρωσης από τα blogs, πάντα βέβαια με την επιφύλαξη κι εκεί μήπως εξυπηρετείται κάποιο συμφέρον.
Δεν είναι πανάκεια, δεν είναι ό,τι αντικειμενικότερο, είναι όμως η δυνατότητα του αναγνώστη να λάβει πολλαπλά ερεθίσματα, να διασταυρώσει πληροφορίες, να συγκρίνει απόψεις, να σχολιάσει κι όλα αυτά γρήγορα, άμεσα και ανέξοδα.

Προτίμησα τη δημιουργία ενός blog με την υπογραφή μου, αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα όσων έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και προτιμούν την "ανωνυμία".
Το παρακάτω κείμενο από το newsblog.gr είναι εύγλωττο της κατάστασης που παρακολουθούμε.

Κυβερνητική ψύχωση με τα blogs και sites…

Εάν η Κυβέρνηση επεδείκνυε τέτοια διάθεση για την τακτοποίηση άλλων πολύ σοβαρότερων ζητημάτων, όπως η Δημόσια Δωρέαν Υγεία ή η Δημόσια Παιδεία ή για τις Δημόσιες Προμήθειες, με αυτή που φαίνεται ότι επιδεικνύει για την κατάργηση της δήθεν ανωνυμίας των blogs και των sites, τότε σίγουρα θα βλέπαμε μία άλλη Ελλάδα.
Πρόκειται τελικά περί ψύχωσης, με τη λέξη χωρίς εισαγωγικά.
Συνεπικουρούμενη στη διάχυση ενός απίστευτου ψεύδους από κάποιους δήθεν ειδήμονες επί του θέματος δημοσιογράφους (από αυτούς που μιλάνε από την εξάρθρωση της 17Ν μέχρι τα αίτια για την εξάπλωση του Η1Ν1), το νυν κυβερνητικό σχήμα μοιάζει να μην μπορεί να καταλάβει ορισμένα αυτονόητα.

Πρώτο και καλύτερο ότι ΔΕΝ υπάρχει ανωνυμία. Ότι αντίθετο ακούγεται είναι απλά το άλλοθι για να δημιουργείται το κατάλληλο υπόστρωμα.
Οι Αρχές μπορούν και όταν θέλουν μαθαίνουν σε μερικά λεπτά ποιός βρίσκεται πίσω από μία ip.

Το δεύτερο που δεν μπορεί να καταλάβουν οι αρμόδιοι υπουργοί είναι ότι οι Νόμοι της Ελλάδας ισχύουν για την Ελλάδα και μόνο. Δεν ισχύουν ας πούμε για την Ακτή του Ελεφαντοστού ή τα νησιά Τουβαλού. Εάν λοιπόν κάποιος έχει ένα site που η κατάληξη του είναι .tv, δηλαδή βρίσκεται έστω και εικονικά στα νησιά Τουβαλού από όπου και το .tv τί θα κάνουν τα αρμόδια… διωκτικά όργανα; Θα .. συλλαμβάνουν το δράστη στον Ειρηνικό; Προφανώς και όχι.
Ομοίως, ακόμα και μία κατάληξη .gr δεν σημαίνει ότι ο συντάκτης βρίσκεται στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στον κόσμο.

Τρίτο που δεν μπορούν να καταλάβουν τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα είναι ότι όλο αυτό το ιδιόμορφο σύστημα ενημέρωσης, με τις παθογένειες, τις υπερβολές και ότι άλλο αρνητικό μπορεί να πει κανείς, δημιουργήθηκε γιατί πολύ απλά ο πολίτης βαρέθηκε την κατευθυνόμενη ενημέρωση. Κατευθυνόμενη ενημέρωση με στοιχεία απίστευτης ψευδότητας (βλέπε ρεπορτάζ για την επίσκεψη Ερντογάν που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε), με στοιχεία εξόφθαλμων επιχειρηματικών ανταγωνισμών, με στοιχεία εξόφθαλμης φιλο – κυβερνητικής προπαγάνδας μόνο και μόνο για να ανταποδοθεί αυτό σε ένα … άλλο επίπεδο (και ο νοών νοείτο).

Για να γίνει αντιληπτό πόσο γελοίος γίνεται καμία φορά ο κυβερνητικός σχεδιασμός, σε μία από τις πρόσφατες διαρροές για να δοκιμαστούν τα αντανακλαστικά και οι αντοχές των πολιτών, αναφέρθηκε ως επιχείρημα ότι «δεν νοείται μία εταιρεία να μην έχει τον εκπρόσωπο της».
Θεωρεί δηλαδή δεδομένο το κυβερνητικό επιτελείο ότι πίσω από κάθε προσπάθεια βρίσκεται και μία … εταιρεία και όχι ένας, δύο ή τρεις άνθρωποι που μοιράζονται το μεράκι τους και κάνουν αυτό που τους αρέσει.

Σε κάθε περίπτωση, το έχουμε ήδη επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν, η παρούσα Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Πρόεδρος της, εμφανιζόταν προεκλογικά με το προσωπείο του «τεχνολογικά εξελιγμένου» και του ανθρώπου που μπορεί να κατανοήσει πέντε πράγματα παραπάνω από ένα άλλο μυαλό που πάσχει ήδη από αρτηριοσκλήρωση.
Τελικά, αυτό το προσωπείο έφυγε πάρα πολύ γρήγορα…


Υ.Γ: Εάν θέλετε να βάλετε κανόνες ξεκινήστε από το βασικό μέτοχο και την ύπαρξη ασυμβίβαστου μεταξύ άλλων ιδιοτήτων και αυτή του ιδιοκτήτη – μετόχου σε μέσο μαζικής ενημέρωσης και μετά μπορεί να αρχίσει η συζήτηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: