Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παυλίδης : Η αναδιάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής

Συνέντευξη του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Εφημερίδα Ημερησία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα ωφελήσει την περιοχή και ειδικότερα την ανάπτυξη, την δημιουργία νέων υποδομών και την ενίσχυση της απασχόλησης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η διοικητική μεταρρύθμιση στην χώρα ήταν αναγκαία. Οι μικρές αυτοδιοικητικές δομές αδυνατούσαν να φέρουν σε πέρας το ουσιαστικό έργο που απαιτείται στην Ελληνική περιφέρεια. Έτσι δημιουργήθηκε η «άλλη» Ελλάδα.
Κάποιοι χρησιμοποιούσαν την ύπαρξη των μικρών αυτοδιοικητικών δομών ως άλλοθι για να διαχειρίζονται πόρους που αντιστοιχούν στην Ελληνική περιφέρεια και να τους περικόπτουν.
Ο ίδιος έδωσα αγώνες προς την κατεύθυνση αυτή, και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπίας.
Πίστευα και πιστεύω σε θεσμούς οι οποίοι πρέπει να είναι ισχυροί, να προκαλούν σεβασμό αν όχι και πολιτικό φόβο σε αυτούς που διαχειρίζονται τα πράγματα στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν όλες εκείνες τις υγιείς δυνάμεις για να διαχειριστούν τα του οίκου τους, να οδηγήσουν τις περιοχές σε ανάπτυξη.

Όσον αναφορά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πάντοτε η περιοχή αντιμετωπιζόταν με λογικές οι οποίες δεν αντιστοιχούσαν και δεν αντιστοιχούν ακόμα και σήμερα στην ταυτότητά μας.
Η ταυτότητά μας δείχνει μια περιοχή με μεγάλες δυνατότητες, μια περιοχή η οποία έχει 400χλμ μαζί με τα νησιά ακτογραμμών κατάλληλων για κολύμβηση, έχει τα 2/5 του υδάτινου πλούτου στην Ελλάδα, έχει έφορες πεδιάδες, ένα τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο, έχει πολυπολιτισμικότητα, ένα ικανότατο ανθρώπινο δυναμικό, είναι η φυσική έξοδος των Βαλκανίων στο Αιγαίο, και πέραν αυτών είναι σε ένα κομβικό αναπτυξιακό στρατηγικό σημείο.
Η περιφέρεια μπορεί να δημιουργήσει νέες δομές να απελευθερώσει την περιοχή από όλα εκείνα που κρατούσαν αιχμάλωτες τις δημιουργικές δυνάμεις και να ενισχύσει πολύπλευρα με στοχευμένες παρεμβάσεις την απασχόληση και όχι μόνο.
Βεβαίως σε καμιά περίπτωση δεν δέχομαι η αιρετή περιφέρεια, η Καλλικρατική αυτή δημιουργία να γίνει μνημονιακό εργαλείο.
Ο κατήφορος στον οποίο βρισκόμαστε χρειάζεται μια «άλλη» πολιτική, μια δυναμική πολιτική στα χέρια των τοπικών κοινωνιών, που να αποτελέσει ανάχωμα στις λογικές των ξένων που δεν αντιστοιχούν στην νοοτροπία, στην ψυχολογία των τοπικών κοινωνιών.
Η ανάπτυξη είναι ο κορυφαίος στόχος τον οποίο θα υπηρετήσει η περιφέρεια υπό την διοίκησή μας. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε όμως και αποδεδειγμένη από το παρελθόν αποτελεσματικότητα.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τη στασιμότητα, μπορούμε να δώσουμε στην περιοχή αυτό που της αξίζει και πάνω από όλα η κάθε μας ενέργεια θα είναι στοχευμένη και θα αντιστοιχεί στους πόρους, οι οποίοι θα υπάρχουν, με βασική παράμετρο την μέγιστη αξιοποίηση τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως για την ακριτική Περιφέρειά σας θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα με στόχο την τόνωση της απασχόληση και την δημιουργία επενδύσεων και υποδομών, ιδιαίτερα όταν η κρίση χτυπά με σφοδρότητα το σύνολο της οικονομίας ; Σκοπεύετε να καταθέσετε προεκλογικά συγκεκριμένες προτάσεις για τα παραπάνω και αν ναι, ποιες είναι οι σημαντικότερες απ’ αυτές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η αναδιάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη της περιοχής.
Πάνω σ’ αυτήν πρέπει να χτιστεί η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανατροπή της μετανάστευσης, η ανατροπή των φαινομένων ανέχειας και φτώχειας.
Το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο, καταλαμβάνει όλους τους τομείς και ταυτόχρονα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι είναι ρεαλιστικό.
Επιχειρεί αναδιάρθρωση και στο σύνολο της περιφερειακής οικονομίας, αλλά και στους επιμέρους τομείς. Είναι σχέδιο, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στην ταυτότητα της περιοχής.
Η κρίση πράγματι χτυπά με σφοδρότητα το σύνολο της οικονομίας. Δεν μπορεί να φύγει από τη σκέψη μου, η εικόνα της μητέρας, που πριν από λίγες ημέρες συνάντησα κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία με δάκρυα στα μάτια μου έλεγε ότι βρίσκεται και η ίδια και ο σύζυγός της σε ανεργία και δεν είναι το πρόβλημα απλώς το εισόδημά τους, αλλά ότι κινδυνεύει να διαλυθεί από αυτόν τον λόγο, από τη φτώχεια, η οικογένειά της.

Οι σημαντικότερες προτάσεις είναι:

Η απελευθέρωση της περιοχής από τα περίκλειστα σύνορα. Αυτό θα γίνει ταχέως έτσι ώστε να αποκτήσουμε την αναγκαία ενδοχώρα.

Η πλήρης αξιοποίηση όλων των παραλιών.

Η αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας εκ βάθρων έτσι ώστε να αντιστοιχηθεί αυτή με τις σύγχρονες οικονομίες, με περιοχές ανάλογης ταυτότητας και σύνθεσης.

Η ανατροπή της στασιμότητας στον αγροτικό τομέα. Το αγροτικό εισόδημα πρέπει να αναδιαρθρωθεί κάνοντας αντίστροφη εκκίνηση από τις αγορές προς το τι θα παράγουμε. Το σχέδιο αυτό είναι πλήρες, είναι εξειδικευμένο και ήδη έχουμε κάνει τις αναγκαίες ενέργειες προς τις κατευθύνσεις που πρέπει.

Να δημιουργηθεί συνείδηση περιφερειακής ενότητας και περιφερειακή αλληλεγγύης έτσι ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας να πάρουμε αυτά που επιτέλους δικαιούμαστε από το κέντρο.

Να αντιπαλέψουμε το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και τον τρόπο που διανέμει τους Εθνικούς και τους άλλους πόρους, σε μια αναλογία 3 προς 1, ανάμεσα στο κέντρο και την «άλλη» Ελλάδα, το σύνολο των άλλων περιφερειών.

Να αντιστρέψουμε τους όρους λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και της μεταποιητικής παραγωγής. Να επιχειρήσουμε να φέρουμε κοντά την αγορά στην ζήτηση, τις αγορές στην παραγωγή, και να μπορούμε μακροπρόθεσμα να έχουμε μια ισχυρή περιφερειακή οικονομία.
ΠΗΓΗ:http://periferiaki-anagennisi.blogspot.com/2010/10/blog-post_9703.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: