Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο για τις πλημμύρες

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου 2010 συζήτησε προ Ημερήσιας Διάταξης το θέμα των πλημμυρών.

Κατατέθηκαν ερωτήματα για τα αίτια του φαινομένου και τις ευθύνες των εμπλεκομένων, έγινε κριτική για πράξεις και παραλείψεις και κατατέθηκαν σκέψεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης αλλά κυρίως για την οριστική λύση του προβλήματος.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στην κατάθεση μνημονίου αναγκαίων ενεργειών και δράσεων στο Κυβερνητικό κλιμάκιο κατά τη συνεδρίασή του την προσεχή Δευτέρα, που περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές τα εξής σημεία:

1.Πρωτοβουλία της Ελλάδας για συμφωνία με την Τουρκία σε παρεμβάσεις στο ποταμό Έβρο, όπως καθαρισμός και εκβάθυνση.

2. Πρωτοβουλία για συμφωνία με Βουλγαρία και Τουρκία για διαφορετική διαχείριση των υδάτων στα φράγματα της Βουλγαρίας στο Άρδα, ακόμη και με καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος και για την κατασκευή, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων ή ακόμη και με πόρους Ελλάδας και Τουρκίας, ενός ή δύο φραγμάτων στη Μαρίτσα.

3. Μελέτη και κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού με τα σημερινά δεδομένα.

4. Μελέτη, κατασκευή και διαχείριση αναχωμάτων.

5. Αποζημιώσεις σε αγρότες, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, στους κτηνοτρόφους για τη ζημιά που υπέστησαν αλλά και για τη μεταφορά των εγκαταστάσεών τους σε ασφαλή περιοχή. Διευκολύνσεις στον εμπορικό κόσμο για να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που θα προκύψουν από τη γενική πτώση του εισοδήματος στο Νομό και όποιο άλλο μέτρο υποδειχθεί από τους πληγέντες προς αυτή την κατεύθυνση.

Συμφωνήθηκε να λάβουν το λόγο οι επικεφαλείς των παρατάξεων ώστε να δοθεί χρόνος στους φορείς, που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση, να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: