Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Διχάζει τους Δημάρχους του Έβρου o «Καλλικράτης»

Γράφει ο Γιάννης Τομαδάκης

Τις προτάσεις τους με αφορμή τις συνενώσεις που θα φέρει η νέα διοικητική μεταρρύθμιση, κατέθεσαν οι Δήμαρχοι του Έβρου κατά τη χθεσινή (9/2/2010) συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Έβρου. Ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα από τα πιο έντονα θέματα που συζητούν εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικές κοινωνίες το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση για αλλαγές στο διοικητικό χάρτη της χώρας. Οι προτάσεις που κατέθεσαν οι δήμαρχοι ύστερα από τη συνεδρίαση των Λαβάρων ποικίλουν, ενώ υπήρχαν και δήμαρχοι που δεν κατέθεσαν προτάσεις, καθώς αναμένουν τις αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων.

Από τις προτάσεις που έγιναν γνωστές στους δημοσιογράφους είναι και 2η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Έβρου κ. Χρήστος Τοκαμάνης.
Ο κ. Τοκαμάνης αναφέρθηκε σε εννιά δήμους στο νομό και πιο συγκεκριμένα: Αλεξανδρούπολη – Τραϊανούπολη, Τυχερό – Φέρες και έναν δήμο από τη συνένωση Τριγώνου – Βύσσας – Κυπρίνου.
Παράλληλα η πρόταση αναφέρει μη μεταβολές στους δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου, Μεταξάδων, Ορφέα και Σαμοθράκης.
Ο κ. Τοκαμάνης δεν ανέπτυξε περαιτέρω την πρότασή του, κάνοντας αναλυτικότερη δήλωση στους δημοσιογράφους, μη θέλοντας να επηρεάσει εξελίξεις λόγω της θέσης του, είπε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Αλεξανδρής.
Ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Έβρου υποστήριξε ότι πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα σχέδιο για τον Καλλικράτη προκειμένου να δημιουργηθεί και η βάση για περισσότερες αναλύσεις και προτάσεις.
Στο μεταξύ υπήρχαν και μέλη της ΤΕΔΚ που εξέφρασαν απόψεις για μη αλλαγή του μεγέθους των σημερινών δήμων στον Έβρο επικαλούμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα του νομού. Επιπλέον η άποψη ότι δεν θα υπάρξουν διοικητικές μεταβολές στην Αττική τροφοδότησε με νέα κίνητρα τους υποστηριχτές της συγκεκριμένης άποψης.

Κυπρίνος «εναντίον» Τριγώνου
Η «επίθεση» που εξαπέλυσε ο Δήμαρχος Κυπρίνου κ. Μιχάλης Στράντζελης για ψιθύρους και συζητήσεις προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον.
Ο Δήμαρχος Κυπρίνου ξεκάθαρα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για να παραμείνουν δύο δήμοι, φωτογραφίζοντας τον Δήμαρχο Τριγώνου Μανώλη Χατζηπαναγιώτου.
Νωρίτερα ο κ. Χατζηπαναγιώτου επικαλέστηκε το ακριτικό της περιοχής και ζήτησε να παραμείνει ο Δήμος Τριγώνου ως έχει.

Στο μεταξύ για ακόμα μία φορά φάνηκε το διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο ανάμεσα στον πρόεδρο της ΤΕΔΚ και στη Δήμαρχο Σουφλίου κ. Αθανασία Κακαλή. Ο λόγος και η αφορμή μίας διαφωνίας που κρατάει χρόνια είναι τα χωριά του ορεινού όγκου του Δήμου Ορφέα.
Η κα Κακαλή, αν και τόνισε ότι δεν επιθυμεί μεταβολή στους δήμους, αναφέρθηκε στο δεύτερο ενδεχόμενο, με το οποίο το Σουφλί ζητά συνένωση με Τυχερό και όλο το Δήμο Ορφέα. Η αντίδραση του Δημάρχου Διδυμοτείχου ήταν άμεση, όπως και η επανάληψη της πάγιας θέσης του, ότι τα συγκεκριμένα χωριά διοικητικά και φυσικά ανήκουν στο Διδυμότειχο.

Συνεδρίαση παρουσία βουλευτών
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν και οι βουλευτές Έβρου κα Όλγα Ρενταρή (ΠΑΣΟΚ) και κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος (ΝΔ). Και οι δύο άκουσαν τους δημάρχους, χωρίς να πάρουν θέση για τα διοικητικά όρια των νέων δήμων.

Η κ. Ρενταρή μίλησε για προϋποθέσεις, όπως την οικονομική λειτουργία και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις της ΤΕΔΚ όταν καταγραφούν και επίσημα.

Οι πρώτες βάσεις φαίνεται ότι μπήκαν, αν και ακόμα το θέμα των αρμοδιοτήτων των νέων δήμων έχει επισκιάσει τις συνενώσεις.
Οι επόμενες συνεδριάσεις της ΤΕΔΚ θα δώσουν νέα στοιχεία για τις αποφάσεις των δήμων, ίσως και τις συμμαχίες που μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί.
ΠΗΓΗ:Εφημερίδα "Η Γνώμη"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΕΤΣΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ , ΑΛΛΑ .....ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ.

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ είπε...

Αγαπητέ φίλε, αυτό είναι μόνο η αρχή. Σε επόμενες αναρτήσεις θα φανεί περισσότερο το θέατρο του παραλόγου...