Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ο προϋπολογισμός του 2011 θα παρουσιαστεί μετά τις εκλογές...

Νέα μέτρα λιτότητας αμέσως μετά τις εκλογές

Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα λιτότητας την επόμενη εβδομάδα, καθώς προσπαθεί να συγκεντρώσει έως και 4,5 δισ. για να επιτύχει το στόχο του ελλείμματος για το 2011, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τα επιπλέον μέτρα θα επικεντρώνονται κυρίως στις περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν περισσόυτερους έμμεσους φόρους, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Ένας μάλιστα είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας για το 2010 αναμένεται να φτάσει το «9,3% ή και λίγο περισσότερο,» κάτι που οφείλεται στην καθυστερημένη είσπραξη φόρων και την αναμενόμενη ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος της χώρας από τη Eurostat για το προηγούμενο έτος.

«Η φοροδιαφυγή παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα. Σε απόλυτους αριθμούς είμαστε μείον 2 δισ. ευρώ στην επίτευξη του στόχου του τρέχοντος έτους, και έτσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρότερα το επόμενο έτος για να πλησιάσουμε το στόχο για το έλλειμμα [του προϋπολογισμό στο 7,6%],» είπε στο Dow Jones Newswires ο αξιωματούχος.

Τα νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα, θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για συγκεκριμένες περικοπές θα παρθούν μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργείου οικονομικών και της τρόικας ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.

«Θα υπάρξουν σημαντική περικοπή δαπανών σε επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα. Θα μπει ταβάνι σε υπερωρίες και μπόνους. Οι προϋπολογισμοί των υπουργείων θα περικοπούν, δημόσιοι φορείς θα συγχωνευτούν και εκείνες που δεν εξυπηρετούν κανέναν πραγματικό σκοπό, θα κλείσουν,» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι οι δαπάνες για τα νοσοκομεία και τους δήμους θα περικοπούν περαιτέρω μαζί με τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων. Μερικά προϊόντα θα μπουν σε υψηλότερη κλίμακα ΦΠΑ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ενώ τα προϊόντα καπνού και τα αλκοολούχα ποτά θα μπορούσαν να φορολογηθούν περισσότερο. Γίνεται επίσης λόγος για μείωση των επιδομάτων ανεργίας.

Ερωτηθείς αν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να εισπράξει τα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται από τα επιπλέον μέτρα, είπε: «Ρεαλιστικά θα είναι πολύ δύσκολο, στη διάρκεια ενός έτους.»

Είπε ότι περιμένει πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να δώσουν «κάποια ανάσα,» και μια σκέψη είναι ότι τα μισά από τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται θα εφαρμοστούν το 2011, και τα άλλα μισά το 2012.

Πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως «εξετάζει μια τέτοια ιδέα,» αλλά δεν είπε ποιος έριξε την ιδέα στο τραπέζι, αν ήταν η κυβέρνηση ή το ΔΝΤ, και αν θα συμφωνήσει η ΕΕ.
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr/?p=71220

Δεν υπάρχουν σχόλια: