Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Λεφτά υπάρχουν...

Του Θανάση Αργυράκη*

Τις εντονότατες υποψίες για επιχείρηση μαζικής εξαγοράς ψήφων στη Θράκη προς όφελος των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος, ενισχύει έγγραφο του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και σημερινού αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, με το οποίο λίγες ημέρες πρίν τις εκλογές αποφάσισε να δοθεί από τα «μυστικά κονδύλια» σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ στην περιοχή της Θράκης.
Χρήματα που έως τώρα, παραμένει άγνωστο που πήγαν. Κι’όλα αυτά τη στιγμή που σε αυτή την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της χώρας μας οργιάζουν οι φήμες για οργανωμένο σχέδιο ενίσχυσης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια και τους Δήμους.
Ειδικότερα, ο κ. Ξυνίδης, σε έγγραφό του με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου 2010, δηλαδή δύο εβδομάδες πρίν τις εκλογές, αναφέρει:
«Εγκρίνουμε δαπάνη 400.000 ευρώ σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης ειδικού φορέα 07/650 και κωδικού αριθμού εξόδων 0896 οικονομικού έτους 2010, καθώς και την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής στο όνομα του υπολόγου Γ. Α. του Αγγέλου (…) για την πληρωμή απόρρητων δαπανών της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης».
Το εντυπωσιακό είναι ότι το έγγραφο αυτό, το οποίο, όπως γράφεται στο κείμενο, αναφέρεται σε απόρρητες δαπάνες, δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο της πολιτικής «διαφάνειας» του κ. Παπανδρέου.
Ποιες είναι όμως, οι «απόρρητες δαπάνες» των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ μάλιστα, που χρειάστηκαν να γίνουν προεκλογικά;
Να σημειωθεί ότι στις 31 Οκτωβρίου, και η εφημερίδα «Βήμα» έκανε αναφορά στο ίδιο θέμα για τα «μυστικά κονδύλια» στη Θράκη, αλλά ουδεμία σχετική διευκρίνιση από την κυβέρνηση εδόθη.

Ως γνωστόν, ο κ. Σ.Ξυνίδης θεωρείται «άνθρωπος» του στενού πολιτικού περιβάλλοντος του κ. Γ.Παπανδρέου.
Ο μέχρι προ μηνών γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εξελέγη στις τελευταίες εθνικές εκλογές βουλευτής Ξάνθης, με διαφορά μόλις 400 ψήφων από τον κ.Παναγιώτη Σγουρίδη, τον οποίον η «πλευρά Ξυνίδη», θεωρούσε ως «ενοχλητικό».
Ο κ. Σγουρίδης, μάλιστα, είχε υποβάλει δήλωση στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να λάβει το χρίσμα του περιφερειάρχη. Αποκλείστηκε όμως, υπό περίεργες συνθήκες, οι οποίες γέννησαν αρκετά ερωτηματικά στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.
Πόσο μάλλον, αφού είχε προηγηθεί το «ροκάνισμά» του στις βουλευτικές εκλογές, δεδομένου ότι ο κεντρικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ είχε στηρίζει στο Νομό τον κ. Ξυνίδη.
Έτσι, υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μακεδονίας-Θράκης, επελέγη ο κ. Άρης Γιαννακίδης, προς τον οποίον, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, κατευθύνθηκαν μαζικά οι μειονοτικές ψήφοι, ειδικά στο Νομό Ροδόπης, όπου σε ορισμένες μειονοτικές περιοχές κατεγράφησαν ποσοστά της τάξης του 70%-80%.
Παρ’όλα αυτά, η διαφορά με τον ανεξάρτητο υποψήφιο που στηρίζεται από τη ΝΔ, κ. Γιώργο Παυλίδη, είναι μηδαμινή (μόλις 0,67% είναι μπροστά ο κ. Γιαννακίδης). Γεγονός που δίδει πολλές βάσιμες πιθανότητες για νίκη του κ.Παυλίδη τη δεύτερη Κυριακή (14-11-2010).
Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακίδης, με εξαίρεση το Νομό Ροδόπης, όπου προηγείται του κ. Παυλίδη (56,3% έναντι 30,60%), στους υπόλοιπους πέντε Νομούς της Περιφέρειας χάνει από τον κ. Παυλίδη. Ειδικότερα, στον Έβρο ο κ. Παυλίδης προηγείται με 45,25%, έναντι 37,61% του κ. Γιαννακίδη, στην Καβάλλα η αντιστοιχία είναι 43,2% έναντι 39%, στην Ξάνθη είναι 44,1% έναντι 37,8%, στη Θάσο είναι 38,4% έναντι 31% και στο Νομό Δράμας, είναι 41,45% έναντι 40,19%.

Την ίδια στιγμή στη Θράκη οργιάζουν οι φήμες για οργανωμένη επιχείρηση εξαγοράς ψήφων, ειδικά από πληθυσμιακές ομάδες που έχουν οδηγηθεί στο περιθώριο, όπως για παράδειγμα οι Ρομά. Αντίστοιχη έντονη φημολογία, σύμφωνα με την οποία, κατόπιν παρεμβάσεων Ξυνίδη, καθώς και άλλων κυβερνητικών παραγόντων από την περιοχή, κάποιοι Δήμοι του «Σχεδίου Καλλικράτης», κόπηκαν και ράφτηκαν στα μέτρα πολιτικών φίλων του κ.Ξυνίδη, υπάρχει στη Θράκη. Κάτι ωστόσο, που δείχνει ότι στο βωμό των πελατειακών σχέσεων και προσωπικών οφελών, θυσιάζεται το ευαίσθητο εθνικά θέμα της περιοχής. Εκτός από την εκλογή Περιφερειάρχη, για τη δεύτερη Κυριακή μετατίθεται, μεταξύ των άλλων, η ανάδειξη των Δημάρχων στους μεγάλους Δήμους της Ξάνθης, Κομοτηνής, Καβάλλας και Αλεξανδρούπολης. Στην περιοχή δύο δήμαρχοι (Τοπείρου και Αβδήρων Ξάνθης), εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή. Και οι δύο φέρονται να στηρίχθηκαν απόλυτα από τον κ.Ξυνίδη.
*δημοσιεύεται στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η εργολαβία της προσωπικής μου λασπολογίας από τον Ελεύθερο Τύπο δεν είναι κάτι το οποίο με εντυπωσιάζει. Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση που το κομματικό έντυπο της Ν.Δ. επιδιώκει συχνά-πυκνά και με κάθε τρόπο να με κάνει πρωτοσέλιδο. Άλλωστε υπάρχουν οι νόμιμοι τρόποι για την ηθική μου αποκατάσταση.

Εκείνο που πραγματικά με αιφνιδίασε είναι η ανακοίνωση του αυτοανακηρυχθέντος ανεξάρτητου υποψήφιου Περιφερειάρχη κυρίου Παυλίδη που δηλώνει έκπληκτος για την αναρτημένη στο διαδίκτυο απόφασή μου για την έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής στο όνομα της αρμόδιας υπολόγου υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης, για την πληρωμή απόρρητων δαπανών της Γραμματείας και αφήνει υπονοούμενα για τη σκοπιμότητα έγκρισης της δαπάνης. Γνωρίζει όμως ή εν πάση περιπτώσει θα όφειλε να γνωρίζει ότι:

1) Η απόφαση αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με εντολή μου, παρότι ο Νόμος “Διαύγεια” ορίζει ότι προκειμένου περί απορρήτων δαπανών, δεν έχω τέτοια υποχρέωση. Άλλωστε εάν δεν υπήρχε η δημοσιοποίηση αυτή, κανείς δεν θα...

...ήξερε την απόφαση. Καταλαβαίνω ότι ο κύριος Παυλίδης δεν μπορεί καν να διανοηθεί ότι προχώρησα με δική μου πρωτοβουλία σε μια τέτοια κίνηση γιατί ξεπερνά την πολιτική και ατομική του φιλοσοφία.

2) Εάν ο κύριος Παυλίδης διερωτάται για ποιους λόγους υπήρξε τέτοια απόφαση, καλά θα κάνει να ρωτήσει τον Καβαλιώτη κ. Καλαντζή και τον Δραμινό κ. Τζίμα, συνοδοιπόρους του στη Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια, σε τι συνίσταται αυτό το κονδύλι και τι δαπάνες πρέπει να πληρωθούν. Ακόμη να πουν στην κοινωνία πως το διαχειρίστηκαν. Το θέλουν;

3) Πρόκειται για έγκριση δαπάνης και έκδοση χρηματικού εντάλματος προπληρωμής στο όνομα της αρμόδιας υπολόγου υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης. Το ένταλμα αυτό δεν έχει καν εκδοθεί ακόμη, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Άρα ευρώ δεν έχει διατεθεί.

4) Επί των ημερών μου στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης δεν έχει γίνει ούτε εγκριθεί καμία δαπάνη που να αφορά απόρρητες δαπάνες. Τι συνέβαινε επί ημερών Νέας Δημοκρατίας; Θα μας απαντήσουν ο κ. Καλαντζής και ο κ. Τζήμας τι κονδύλια απόρρητων δαπανών διέθεσαν;

5) Οποιοδήποτε ποσό θα καταβληθεί, ενδεχόμενα στο μέλλον, από το κονδύλι αυτό, θα έχει πλήρως εξετασθεί ότι πληρεί τις προϋποθέσεις και συνοδεύεται από παραστατικά, άλλωστε τυγχάνει της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όλοι στη Θράκη γνωρίζουν ποιος διέθεσε μαύρη πολιτική δύναμη την Κυριακή που πέρασε.

Ποιοι έδωσαν γην και ύδωρ για την ψήφο. Υπομονή η Κυριακή είναι κοντά γιατί στην μικρή μας κοινωνία όλοι γνωρίζουμε ποιος είναι ο απέναντί μας. Ο κύριος Παυλίδης απέδειξε ότι δεν ξεχνά τον κακό του εαυτό.

Σωκράτης Ξυνίδης