Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Στο μόνο που πήγε καλά η κυβέρνηση ήταν στις περικοπές μισθών και συντάξεων

Μόνιμη επωδός της κυβέρνησης για τα αίτια που οδηγούν την κρίσηείναι ότι φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ότι το έλλειμμα ξέφυγε, ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και άλλα πολλά. Για όλα φταίει ο… Χατζηπετρής, όχι όμως και η ίδια με την πολιτική της που έχει στραγγαλίσει την αγορά και τους πολίτες.

Αυτό αποδεικνύεται από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του προϋπολογισμού ο οποίος πάει από το κακό στο χειρότερο.

Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Ποιος ήταν ο στόχος; 13,7%, άρα απόκλιση 10% και βασική αιτία είναι ότι κανείς δεν έχει να πληρώσει, οι πολίτες έχουν φαλιρίσει, οι επιχειρήσεις δεν έχουν δουλειά και δεν καταβάλλουν τους φόρους τους.

Για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 17.334 εκατ. ευρώ από 24.833 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2009 σημειώνοντας μείωση 30,2% έναντι στόχου μείωσης κατά 33,2%. Πίσω δηλαδή και στη μείωση του ελλείμματος.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,1%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για Ασφάλιση και Περίθαλψη (μείωση κατά 1.526 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών (μείωση κατά 1.022 εκατ. ευρώ), καθώς και στην μείωση των αποδοχών και συντάξεων κατά 1.265 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,6% και τα έσοδα του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Στο μόνο που πήγε καλά δηλαδή η κυβέρνηση ήταν στις περικοπές μισθών και συντάξεων.

Τώρα αν στο τέλος του έτους δεν βγαίνουν ούτε οι αριθμοί που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες και το έλλειμμα πάει στο 10% όπως είχαμε γράψει σε ανύποπτο χρόνο, τι άλλα μέτρα θα λάβουν;
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: