Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή είναι και διαταξική και διαστρωματική

Απήχε και ο εργάτης και ο άνεργος και ο νέος, αλλά και ο λεφτάς.

Μπορούμε πλέον να εξάγουμε με νηφαλιότητα τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Των περιφερειακών, γιατί με την εξαίρεση των 10 μεγαλύτερων δήμων, οι υπόλοιπες δημοτικές είναι μωσαϊκό πιθανών και απίθανων συνεργασιών. Και ακριβώς επειδή δεν είναι ίδιου επιπέδου εκλογές, καλό θα ήταν να διεξάγονται σε διαφορετικό χρόνο.

Η αποχή λοιπόν κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα του αναμενόμενου. Αλλά η προσέγγιση της δεν είναι δυνατή.

Κι ο λεφτάς των Βορείων Προαστίων δεν πήγε να ψηφίσει.

Kαι ο εργάτης δεν προσήλθε και ο άνεργος και ο υπάλληλος μικροαστός.

Kαι ο επαγγελματίας που προσπαθεί να επιβιώσει με νύχια και δόντια.

Kαι ο αγρότης που πήγε για ελιές.

Και ο γέρος βαρέθηκε και ο νέος πήγε μόνο για καφέ.

Είναι διαταξική η αποχή, αφορά όλες τις ηλικίες και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και την Αριστερά, αλλά ας περιμένουμε πρώτα και τη δεύτερη Κυριακή, μέχρι να αποφανθούμε τελεσίδικα.
Επίσης επιτρέψτε μου να αμφιβάλλω για την επικαιροποίηση των καταλόγων.
Όταν στέλνεται περαίωση σε τεθνεώντες, θα τους έχουν σβήσει από τους εκλογικούς καταλόγους;

Το δίλημμα του Παπανδρέου εν μέρει έπιασε.
Δεν απευθυνόταν σε όλους, αλλά στο κομματικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ.
Η οριακή πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος σε εθνικό επίπεδο, έδωσε στην Πρωθυπουργό τη δυνατότητα να «δραπετεύσει» από την παγίδα που έστησε μόνος του, τις εθνικές εκλογές.
Ήταν έτοιμοι για ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.
Έτσι το ΠΑΣΟΚ με την πρωτιά του Σγουρού, του Μίχα και τις 2 (αναμενόμενες) περιφέρειες από τον πρώτο γύρο, το γεγονός ότι οι αντάρτες σε Αττική και Ιόνια έμειναν εκτός Δεύτερης Κυριακής έσωσε τα προσχήματα.

Τους δίνει δηλαδή το αποτέλεσμα τη δυνατότητα να διασκεδάσουν τις αρνητικότατες εντυπώσεις, τουλάχιστον ως την άλλη Κυριακή.

Να αναλύσουμε τις επιμέρους “νίκες” του ΠΑΣΟΚ: Νότιο Αιγαίο και Κρήτη από την πρώτη Κυριακή «πράσινες». Ακόμη στην «αδιαφοροποίητη» Κρήτη υπήρχαν (μικρές) απώλειες για το ΠΑΣΟΚ.
Το στρατόπεδο της κας Μπακογιάννη θα είχε το δικαίωμα να πανηγυρίζει, αν κατέβαζε ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα ή τουλάχιστον στις μεγάλες πληθυσμιακά περιφέρειες. Κέρδισε μια μάχη με τη ΝΔ στο γήπεδο της. Δεν κατέβηκε σε κανένα άλλο γήπεδο. Εκμεταλλεύσιμο αποτέλεσμα επικοινωνιακά, εν όψει της ίδρυσης του κόμματος σε δύο εβδομάδες, ελάχιστο όμως ως προς την ουσία, η οποία είναι το κατώφλι του πανελλαδικού 3%.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα, φανερώνει επίσης, ότι η οικονομική κρίση εκτός από ταξική, έχει και χωρική διάσταση.
Οι «πλούσιες περιφέρειες» έχουν άλλες αντιστάσεις και βλέπουν αλλιώς και τα πολιτικά θέματα.
Στη Δυτική Ελλάδα, από όπου έλκουν την καταγωγή τους όλοι οι πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, οι μικρές απώλειες δεν του επέτρεψαν να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, έχει όμως «κλειδώσει» αυτή την Περιφέρεια.
ΠΗΓΗ:http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: