Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Ψήφος αποδήμων

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, που επιστράτευσαν σειρά προσχηματικών δικαιολογιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αφού τόνισε πως “το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους στον τόπο διαμονής τους είναι οφειλόμενο χρέος προς αυτούς”, με τεκμηριωμένες νομικές και πολιτικές θέσεις προσπάθησε να κάμψει το μπλόκο που έστησαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που απαιτεί πολιτική συναίνεση, γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν θέλησε να αιφνιδιάσει, αλλά το έθεσε σε διάλογο επί δύο χρόνια, και εάν ψηφιστεί, προβλέπεται να ισχύσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Ο υπουργός κατηγόρησε τα κόμματα που διαφωνούν με στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, λέγοντας πως “ο απόδημος ελληνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και πρέπει να έχει λόγο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα”. Αντέκρουσε μάλιστα τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, λέγοντας πως ο συνταγματικός νομοθέτης επιτάσσει εκλογή των αποδήμων και βουλευτών και όχι αντιπροσώπευση, γιατί, εάν το ήθελε, θα το ανέφερε ρητώς στο οικείο άρθρο του συντάγματος.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης αξιοποίησε και στη Βουλή όλα τα άλλοθι που επικαλείται το κόμμα του, ώστε να μην επιτραπεί στους ομογενείς η ψήφος στις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι είναι πρόχειρο το νομοσχέδιο και έχει επικοινωνιακή στόχευση. Σχοινοβάτησε μεταξύ αντισυνταγματικότητας, καταστρατήγησης της αρχής της αναλογικότητας, ζήτησε επιστολική ψήφο και ανεξάρτητες εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πρόχειρο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροκομματική λογική και της ζήτησε να αποσύρει το νομοσχέδιο και να υπάρξει νέα διαβούλευση. Πιο ξεκάθαρα ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τάχθηκε αναφανδόν κατά της ψήφου των αποδήμων, υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνει την πραγματική θέληση των κατοίκων της Ελλάδας. “Δεν μπορούν να αποφασίζουν οι ‘έξω’ για το πώς θα ζήσουν οι ‘μέσα’”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί, είπε, άνθρωποι αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα να αποφασίζουν για το ποια κυβέρνηση θα έχουμε. Δημιουργείται τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος, ισχυρίστηκε και πρότεινε να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης όλων των αποδήμων, για να μπορούν να έρθουν στη χώρα και να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε την κατάρτιση περιφερειών εξωτερικού, όπως Ευρώπης, Αμερικής, Αυστραλίας κτλ., την ενεργοποίηση της συνταγματικής πρόνοιας για την επιστολική ψήφο αλλά και πρόβλεψη για διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής, ώστε να εξασφαλίζεται η ισότιμη διακίνηση ιδεών και των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των κομμάτων. Αντιθέτως ο Αθανάσιος Πλεύρης από το ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι το κράτος οφείλει να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στους Έλληνες του εξωτερικού. Μάλιστα πρότεινε οι πρώτες τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κάθε κόμματος να είναι αυτές που θεσμοθετημένα θα δίνονται στους απόδημους υποψήφιους.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Φεβ 25, 2009

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να μη θυμόμαστε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: