Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων

Στο προγραμματισμένο, τελικά, για την Κυριακή 8 Μαρτίου 2009 Νομαρχιακό Συμβούλιο το 7ο θέμα αφορά στην «Κατάρτιση Προγράμματος Επενδύσεων από έσοδα Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), έτους 2009». Το θέμα είναι σοβαρό μια και καθορίζει την πολιτική που θα ακολουθήσει η Νομαρχία, τις προτεραιότητες που τίθενται, την προοπτική ανάπτυξης ή απλής διαχείρισης και θα έπρεπε να απασχολήσει το Ν.Σ. σαν μοναδικό κι όχι μεταξύ 24 θεμάτων.
Η συνολική πίστωση που κατανέμεται σε νέα έργα ή σε ενίσχυση συνεχιζόμενων ανέρχεται στο ύψος των 2.825.208,34 ευρώ και η εισήγηση του αρμόδιου Αντινομάρχη, Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγροτικού Τομέα, Ανάπτυξης & Υποδομών κατά τομέα είναι η εξής :

Αγροτικός Τομέας 22,33% (Γεωργία 6,40% & Εγγειοβελτιωτικά 15,93%)
Συγκοινωνιακά 0%
Τουρισμός-Πολιτισμός-Αθλητισμός 37,97%
Εκπαίδευση 3,54%
Υγεία-Πρόνοια 10,94%
Περιβάλλον 0,50%
Δημόσια Διοίκηση 6,10%
Διάφορα 18,62%

Είναι προφανής η «φιλοσοφία» της πρότασης που δίνει έμφαση στην τουριστική προβολή του Νομού, μια κατεύθυνση που από το 2006 μέχρι και το 2009 απορροφά 1.724.175 ευρώ(!), ενώ για το επόμενο έτος προτείνεται και το ποσό των 100.000 ευρώ για Συμμετοχή σε Εκθέσεις (Εσωτερικό-Εξωτερικό), όσο δηλαδή ολόκληρο το ποσό για την Εκπαίδευση, η οποία είναι και πάλι ο «φτωχός συγγενής».

Η εμμονή στον τουριστικό τομέα μας έχει κοστίσει πολλά χρήματα. Έχει όμως μετρηθεί το αποτέλεσμα; Είναι άραγε η προβολή του τόπου μας αρκετή συνθήκη αύξησης του αριθμού των επισκέψεων ή μήπως πρέπει να ρίξουμε το βάρος στη βελτίωση των υποδομών, όπως η καλυτέρευση του οδικού δικτύου, η συχνότητα και η ποιότητα των συγκοινωνιών, η εικόνα των επισκέψιμων χώρων και η δημιουργία νέων, η παρεχόμενες υπηρεσίες και να στοχεύσουμε στον θεματικό τουρισμό;
Απορίας άξιο και το πώς ένας αγροτικός, κατά βάση, Νομός διαθέτει στον αγροτικό τομέα το 1/5 περίπου του διατιθέμενου ποσού και μόλις το 59% του αντίστοιχου του Τουρισμού-Πολιτισμού-Αθλητισμού.
Βεβαίως δεν μπορεί να γίνει εκτενής ανάλυση, κριτική και κατάθεση προτάσεων είτε γενικών είτε εξειδικευμένων σε μια μόνο ανάρτηση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να το κάνουμε στη συνέχεια. Άλλωστε θα τοποθετηθεί η «αντιπολιτευόμενη» παράταξη στο Ν.Σ. και θα έχει κι αυτό την αξία του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νίκο ποιός ενδιαφέρεται για το συγκριτικό πλεονέκτημα του Νομού που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία; Ποιό εύκολο δεν είναι ο νταλγκάς με τον πολιτισμό; Βλέπε πανηγύρια στο Δέρειο με κυνηγούς ,με ψαράδες στο Δέλτα του Έβρου ,με Μάριδες με Γκαγκαούζους με αρβανίτες και λοιπές ράτσες.
Τα ταξίδια δεν είναι ποιό ευχάριστα, Ρωσία Ρουμάνια ,Βουλγαρία με τα σχετικά τυχερά;
Για δες τι γίνεται εκεί με την αναπτυξιακή της νομαρχίας που είναι μείον 500.οοο ευρώ και λένε ότι μισθοδοτούνται αργόσχολοι του νομάρχη;