Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ενδιαφέρουσες προτάσεις από τον κ. Χαμαλίδη

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαμαλίδης Ελευθέριος κατέθεσε στο ΔΣ τις παρακάτω δέκα προτάσεις για την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία είναι καλή ενώ και κάποιες προτάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ενδιαφέρουσες και σύντομα υλοποιήσιμες.

1. Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση μείωση του τιμολογίου ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΟ σε ποσοστό 20% για το αστικό κέντρο και 50 % για τα τοπικά διαμερίσματα. Η πρόταση είναι άμεσα υλοποιήσιμη χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην επιχείρηση.
2. Διασφάλιση δημοσίας χρηματοδότησης για άμεση έναρξη υλοποίησης μεγάλων έργων. Άμεσα μπορεί να ξεκινήσει η δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Κτιρίου, που θα στεγάσει την υπό ίδρυση νέα σχολή στην Ν. Ορεστιάδα. Είναι η δημόσια επένδυση που μπορούμε να προσδοκούμε «εδώ και τώρα» στην περιοχή μας.
3. Συμφωνία μετά από διαβούλευση απ’ όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για συναινετικές διαδικασίες παραχώρησης κατάλληλων οικοπέδων και την άμεση έναρξη των ΣΔΙΤ που αφορούν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
4. Έναρξη διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο για καθιέρωση προσφορών και προωθητικών ενεργειών, από τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Στόχος, να τονωθεί η τοπική αγορά και να συνεχιστεί η «ένεση ρευστότητας» στις μικρές επιχειρήσεις και μετά τις «Εκπτώσεις».
5. Πρωτοβουλία του Δήμου για συστηματική ενημερωτική καμπάνια προς το καταναλωτικό κοινό της ευρύτερης περιφέρειας, σε συνεργασία με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την προβολή των τοπικών προϊόντων, την στήριξη των τοπικών προμηθευτών-επαγγελματιών καθώς και τη διαφήμιση των ευκαιριών της Τοπικής Αγοράς.
6. Στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου με τον Εμπορικό Σύλλογο, μπορεί να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα καταναλωτικής πίστης από τα τοπικά καταστήματα, για την προσέλκυση φοιτητών και στρατιωτικών ως προς τις προμήθειες πρώτης εγκατάστασης.
7. Άμεση αξιοποίηση από το δήμο και τα νομικά του πρόσωπα των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δίνοντας προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους, τα ΑΜΕΑ και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
8. Ρύθμιση των παλιών οφειλών των επαγγελματιών προς το δήμο, αλλά και άμεση διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του δήμου προς ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις.
9. Δραστική περικοπή των δραστηριοτήτων επικοινωνιακού χαρακτήρα (δεξιώσεις, συναυλίες, κτλ) και μείωση χρόνου και κόστους υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ορέστεια, κτλ). Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επιτευχθεί, θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θ’ αναφερθεί παρακάτω.
10. Ενιαία υπηρεσία προμηθειών για το Δήμο και όλα τα Νομικά Πρόσωπα. Η παρούσα ενέργεια θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων για αξιοποίηση σε δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα (προγράμματα απασχόλησης, κτλ).

Οι κινήσεις που προτείνεται να γίνουν από το Δήμο μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα.
Η μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΟ, η παραχώρηση οικοπέδων για την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, η παραχώρηση οικοπέδου και ανέγερση κτιρίου για την υπό ίδρυση Σχολή, η ρύθμιση των παλιών οφειλών των επαγγελματιών προς το δήμο, η περικοπή των δραστηριοτήτων επικοινωνιακού χαρακτήρα (δεξιώσεις, συναυλίες, κτλ) και η μείωση χρόνου και κόστους υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων (Ορέστεια, κτλ), η αξιοποίηση προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση, είναι ζητήματα που μπορεί ο Δήμος να τα αποφασίσει, να τα δρομολογήσει και να τα υλοποιήσει. Για τις υπόλοιπες προτάσεις, αξιόλογες κι αυτές, που χρειάζονται την τοποθέτηση και δραστηριοποίηση του εμπορικού κόσμου θα αναμένουμε να δούμε τη θέση του.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλές οι προτάσεις του αλλά όλοι αναλώνονται στις φυλακές..

Ανώνυμος είπε...

big lefteri den kaneis kamia protasi
ston K.K. mipos ginis ypoyrgos sta grigora na mhn pedeyesai me toys bitsiozoys

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟ BIG ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΩ.... ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ , ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΓΚΑΤΖΙΟΛΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΟΔΙΑ ΚΟΥΝΑΕΙ